2013. április 4., csütörtök

Firczák konferencia



Firczák Gyula az utó­kor által boldog bé­keidőknek nevezett korszakban, 1891 és 1912 között állt a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye élén. Ám ha alaposabban megvizsgáljuk ezt az időszakot, akkor kiderül, hogy ugyanúgy társadalmi, szociális és vallási feszültségektől volt terhes, mint a rákövetkező évtizedek. Firczák Gyulának tehát igen nehéz körülmények között kellett helytállnia egyházi vezetőként és országgyűlési képviselőként egyaránt. Gazdag életműve mindenképpen tanulmányozásra érdemes, munkássága példa az utókor számára.
Firczák Gyula halálának 100. évfordulója alkalmából számos neves előadó részvételével nagyszabású emlékkonferenciát rendeztek a Rákóczi-főiskolán. Az egybegyűlteket Marosi István görögkatolikus lelkész, köszöntötte. Megnyitó beszédében Orosz Ildikó, a főiskola elnöke a cselekvő együttműködés látható jelének nevezte a tanácskozás létrejöttét. Méltatta a főpásztornak a munkácsi egyházmegye hitéle­tének, tanügyének, hitközségeinek felemelkedése, híveinek szellemi, anyagi felvirágoztatása érdekében kifejtett tevékenységét Tóth István beregszászi magyar főkonzul, Tilki Attil, parlamenti képviselő, Fehárgyarmat polgármestere, Demkó Ferenc görögkatolikus esperes. Janka György magyarországi egyháztörténész előadásában arról szólt, hogy bár az osztrák-magyar monarchia ebben az időszakban gyors gazdasági fejlődésnek indult, ám a élet ezzel együtt számos problémát vetett fel. Ilyen volt a mindinkább leszakadó régiók – közéjük tartozott vidékünk is – felemelése. A polgári házasság intézményének, illetve a magyar nyelvű liturgia bevezetése azokban az egyházközségekben, ahol a hívek anyanyelve magyar volt szintén nem ment egy csapásra.
Csatáry György, a főiskola történelemtanára arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkácsi görögkatolikus püspökség levéltára a legnagyobb irategyüttes, amely a kárpátaljai levéltárban megtalálható. Ebben a gyűjteményben kutathatjuk nem csupán az egyházi élet, hanem a politika, a kultúra, a tudomány kérdéseinek összefüggéseit. Ez az a dokumentumgyűjtemény, amelyből közel félezer esztendőre visszamenőleg kiolvasható vidékünk múltja.
A nap folyamán számos előadás hangzott el Firczák Gyula főpásztori, valamint országgyűlési és népnevelői tevékenységéről, a hajdúdorogi egyházmegye felállításában játszott szerepéről, a magyar nyelvű liturgikus könyvek kiadásának megszervezéséről, s a püspök által kezdeményezett számos társadalmi akció – például a hegyvidéki szociális reformprogram – sikeréről és annak visszhangjáról.
Ugyanezen a napon került sor annak a nagyszabású kiállításnak a megnyitójára, amely Firczák Gyula munkácsi püspök életét és korát hivatott bemutatni. (A tárlatot Szamborovszkyné dr. Nagy Ibolya, a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárának igazgatója, a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék oktatója nyitotta meg.) A görögkatolikus szertartás megtartásához szükséges egyházi kellékek mellett bemutatásra kerültek azok a dokumentumok, amelyek a múlt század végén, illetve az ezredfordulón történt jeles eseményeket – például a magyar honfoglalás ezredik évfordulója – örökítik meg.
Kovács Elemér









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése